home | info | links | contact 
 

 

Home


Loevestein

Elise

Houthage

De Oorden

Pander

Beesomebody

De Boskant

Het Volle Leven

Nestkasten

Info

Links

Contact


Nieuws:

Voor de bouw van het nieuwe Vogelhotel en verdere
Kunst/ Natuurprojecten kunnen we altijd 2e hands hout gebruiken.
Heeft u nog plaatmateriaal (geen spaanplaat, MDF e.d.)
of mooie planken en balkjes? Neem contact op met Hans.


Share |

VOGELHOTEL
Een Vogelhotel is een combinatie van nestkasten en andere objecten voor vogels en andere kleine
dieren. Vogels, vleermuizen, insecten en vlinders vinden er nestmogelijkheden, schuilplaats,
nesttmateriaal, voedsel en water.

Het doel van een Vogelhotel is:

Natuurbehoud door het aanbieden van nestruimte en andere levensbehoefte voor vogels en andere kleine dieren in een stedelijke omgeving.

Natuureducatie doordat zich er een Vogelhotel in de omgeving bevindt zullen mensen meer betrokken raken bij het leven van kleine dieren in hun buurt.

Een kunstzinnig doel doordat een Vogelhotel een esthetisch en fascinerend bouwwerk is waar omwonende veel plezier aan hebben.

Het Vogelhotel is geen vorm maar een concept. Dat betekent dat het Vogelhotel overal kan worden toegepast en de verschijningsvorm zal afhangen van die omgeving en specifieke functie. De belangrijkste onderdelen van de hotels, de dieren en de planten, zijn levende materie. Dit betekend dat de vogelhotels steeds veranderen en de onderdelen van waaruit ze zijn opgebouwd steeds aanpassingen behoeven.

Vanaf het moment dat ik, met een Beeldende Kunst achtergrond, met de Vogelhotels begon, heb ik contact gezocht en gevonden met mensen en instellingen die zich bezighouden met natuur en natuurbehoud. Van deze mensen ontvang ik veel hulp, interesse en enthousiasme. Door de adviezen van de Heer C. Heij (bioloog), A. de Ruiter (AVN Den Haag) en F. Hoogerhoud (Vogelbescherming Den Haag) is de kwaliteit van de Vogelhotels zo hoog kunnen worden.

 

     
     
 
biotope-city

Januari 2012
Artikel over de Vogelhotels op de website van Biotope-City in het ;

Nederlands

English

Deutsch

 
     
     
     
 

September 2011
Hieronder de tekst verschenen in Straat Journaal editie 14, 23 september t/m 06 oktober 2011

HET VERHAAL VAN...
De groeten van de vogels, insecten, vleermuizen, vlinders en Hans Eijkenboom

Mijn naam is Hans Eijkenboom. Ik ben Beeldend Kunstenaar; in Rotterdam geboren maar woon nu in Den Haag. Ik vind het leuk om naast mijn schilderijen en ander kunstwerk bezig te zijn met Natuurobjecten. Ik maak bouwsels die leuk gevonden worden door vogels, vleermuizen, insecten, vlinders en de mensen die er in de buurt wonen.

Op een veldje achter mijn atelier stond een grote oude populier, haar naam was Elise. Ze moest worden omgehakt om plaats te maken voor nieuwbouw. Er kwam een hoge kraan en er kwamen mannen met kettingzagen. Ze werd van haar takken ontdaan en bij de grond afgezaagd. Alleen de stam bleef over. Een eindje verderop werd een kuil gegraven en de stam werd daar in de grond gezet
.

 
     
 
Vogelhotel Elise 2011

Vogelhotel Elise 2011

 
 

 

 
 

Ze stak nu nog maar vijf of zes meter boven de grond uit. Helemaal boven hing ik verschillende vleermuiskasten. Een stukje daaronder mussenkasten en mezenkasten. Ik maakte van rioolpijp, plastic bakjes, hout en gaas een voedselsilo voor kleine vogels. Op ooghoogte kwamen de insecten kasten van hout en blik met bamboe en rietjes. Solitair levende bijtjes en andere nuttige insecten kunnen zich daar voortplanten. Het geheel liet ik begroeien met klimplanten. De populier Elise was nu Vogelhotel Elise geworden.

Het werken aan een groot kunst/natuur object met een praktisch nut voor mens en dier geeft zo veel plezier dat ik nog meer vogelhotels heb gebouwd. Nu waren er geen bomen waarvan ik de stam kon gebruiken maar heb ik hiervoor speciaal houten constructies gebouwd. De hoogste is 5,70 meter en is onder de grond in beton verankert. Het is een open constructie omdat ik de binnenkant wil laten begroeien met klimplanten..Deze zorgen voor nog meer nestruimte en schuilplaatsen en voedsel. Er zijn zo’n 25 nestkasten en andere objecten in geplaatst. Veel hiervan zijn eigen uitvindingen of combinaties van bestaande bouwtekeningen. Vogels, insecten, vleermuizen en vlinders kunnen hier nestruimte, nestmateriaal, voedsel en water vinden.

 
     
 
Vogelhotel Houthaghe 2011

Vogelhotel Houthage 2011

 
     
 

Het is mooi om te zien dat wanneer het regent het regenwater via het schuine dak en dakgoot en regenpijp naar het waterreservoir stroomt. Van hier uit druppelt het heel langzaam in een vogelbadje gemaakt van een oud verfbakje. Doordat het zo langzaam druppelt blijft er ook nadat het al lang weer droog is water aanwezig in de vogelhotels. Ik heb ook gecombineerde vogel en insectenkasten gemaakt en verschillende objecten voor nestmateriaal en ook een vogelhuisje met privé zwembad.

Het is zo leuk om deze dingen uit te vinden, te ontwikkelen en te bouwen. Ik steek ook heel veel tijd en energie in het onderhouden en aanpassen van de Vogelhotels. Ze werken echt! Er wordt goed gebruik van gemaakt door vogels en insecten. De omwonenden zijn ook heel enthousiast. Aan plannen energie en enthousiasme ontbreekt het nooit maar het probleem is vaak het geld. Daardoor is het onzeker of ik er nog meer kan gaan bouwen.

De groeten van de vogels, insecten, vleermuizen, vlinders en
Hans Eijkenboom

Den Haag, september 2011

 
     
     
     
 
groene wand met nestkasten Mei 2011
Ontwerpschets voor natuurobjecten bij een gemeenschappelijke stadstuin. Midden in de stad een groene wand met nestkasten en andere objecten voor vogels en insecten en meer.. Op de voorgrond de directeur van Het Vogelhotel; de heer Teun Kabouter.
 
     
 
vogelhotel in permacultuurtuin Ontwerpschets voor natuurobjecten bij een gemeenschappelijke stadstuin. Dit is een schets voor een Vogelhotel in een Permacultuurtuin.
 
     
 
nestkast op de gevel

Ontwerpschets voor natuurobjecten bij een gemeenschappelijke stadstuin. Hier is een nestkast te zien naar Het Torentje aan het Binnenhof.

 
     
     
     
 
December 2010
Vogelhotels in de sneeuw.
 
     
     
     
 
insectenkast

Maart 2010
In de maanden maart en april is er een tentoonstelling te zien met achtergrond informatie over het Vogelhotel in het gebouw van Florence zc Houthaghe. Er zijn prints te zien ter verduidelijking van de werking van het vogelhotel. (zie afbeelding hiernaast)
Het adres is:
Toon Dupuisstraat 10
2552 SB Den Haag
070 - 754 60 00.

Hieronder de afbeeldingen in PDF-formaat:
Noordzijde (3,6 MB)
Westzijde (3,1 MB)
Oostzijde (3,1 MB)
Zuidzijde (3 MB)

 

       
     
     
 
torentje Februari 2010
Hans Eijkenboom exposeert verschillenden van zijn nestkasten naar bestaande panden in de Regentenkamer in Den Haag van 6 februari tot 7 maart 2010. Werken zoals: het torentje van het Haagse Binnenhof, een Rotterdamse moskee, een Rotterdamse RET stadsbus, een huis na brand en een nestkast naar de Utrechtse Dom. Er wordt ook werk getoond in samenwerking met de andere exposanten; Cora Alink en Rene Duinkerken.

 

     
 
RET stadsbus Bovenste foto: Nestkast Torentje van Binnenhof, verf en stift op hout, 37 x 14 x 14 cm, 2002.
Onderste foto: Nestkast Rotterdamse Stadsbus, verf en stift op hout, 18,5 x 15 x 57,5 cm, 2007.
Klik hier om de website van de Regentenkamer te bezoeken.
     
       
       
       

 

Vogelhotel © 2016